Pnömokok pnömonisi nedir

Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.Feb 21, 2019

Zatürre hastalığı nasıl oluşur?

Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir.

Zatürre olan kişi ne yapmalı?

Doktorun kararıyla antibiyotikler, antiviral ilaçlar, sıvı ve elektrolit desteği, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, beslenme takviyesi uygulanır. Yatak istirahati yapılmalıdır. Zatürrenin tedavisine ayaktan tedavi uygulanabileceği gibi hastane yatışı, yoğun bakım yatışı ve mekanik solunum desteği de gerekebilir.

Zatürre tamamen iyileşir mi?

Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Tedavi başlangıcından sonra bir veya iki hafta sonra hekim, hastayı muayene eder ve gerekli testleri yapar. Bazen tedavi süresinin uzatılması veya ek incelemeler gerekebilir.

Covid pnömonisi nedir?

Koronavirüs akciğerlerde sürfaktan denilen yüzey maddesini üreten hücrelere saldırıyor. Bu madde hücrelerin nefesten nefese açılıp kapanmasını sağlayan hayati bir işleve sahip. Covid zatürresi başladığında bu saldırı hava keseciklerinin çökmesine ve oksijen düzeylerinin düşmesine yol açıyor.

Zatürre hastalığı ilerlerse ne olur?

Zatürrenin şiddetine göre hastalar yatarak tedavi, solunum desteği uygulaması gerekebilir. Geç kalınan ya da ilerleyen vakalarda tüm akciğere yayılma, sepsis (enfeksiyonun kana karışması), solunum yetmezliği görülebilir, hastalığın sonuçları koma ve hatta ölüme kadar gidebilir.

Zatürre hastalığı tehlikeli midir?

Zatürre hastalığı özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstünde tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Tıbbi ismiyle pnömoni denilen zatürre akciğerin bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşan bir iltihaptır.

Zatürrede terleme olur mu?

– Viral pnömoni, hırıltı gibi grip benzeri semptomlarla başlayabilir. 12-36 saat sonra yüksek ateş oluşabilir. – Bakteriyel pnömoni, aşırı terleme, mavimsi dudaklar ve tırnaklar ve konfüzyon ile birlikte 40 dereceye kadar yüksek ateşe neden olabilir.